Spectrum Solar Smart CPC
Een zonneboiler produceert ongeveer twee keer zoveel warmte in de zomer als in de winter. Lange zomerdagen, een hogere zonnestand, hogere omgevingstemperaturen en intenser zonlicht vormen ideale omstandigheden voor het verwarmen met zonne-energie. Hoewel een overvloed aan door de zon verwarmd water welkom is, is oververhitting dat niet en kan het een groot probleem vormen voor de installatie en de solarvloeistof.
Wil je weten hoe je dit kunt voorkomen? Lees dan snel verder!
Oorzaak oververhitting
Na een lange zomervakantie of tijdens lange, hete zomerdagen genereert de zonneboiler een enorme hoeveelheid warmte. Tegelijkertijd is er nauwelijks vraag, of zelfs helemaal geen vraag, naar warm water. Door de combinatie van deze twee factoren ontstaat er een probleem, namelijk oververhitting.
Problemen met oververhitting
In principe treedt stagnatie op wanneer de warmte van de collectoren niet nodig is. Stagnatie op zichzelf vormt geen probleem, op voorwaarde dat het systeem intrinsiek veilig is gemaakt en goed is gedimensioneerd. Dit zorgt ervoor dat het systeem veilig blijft, zelfs bij een ernstige storing. Oververhitting en stagnatie zijn normale processen in een zonthermische installatie en zijn onvermijdelijk.
Problematisch wordt het wanneer stagnatie zeer vaak voorkomt. Dan kan schade ontstaan aan de installatie en de solarvloeistof. Omdat het systeem bijvoorbeeld niet juist is gedimensioneerd (teveel collectoroppervlakte op een te kleine boiler). Zo kan het gebeuren dat bij langdurige stilstand er te hoge temperaturen optreden die gepaard gaan aan hoge druk in het systeem. De combinatie van hoge temperaturen en hoge druk kunnen er voor zorgen dat de solarvloeistof 'crackt'.
Door het 'cracken' van de vloeistof veroudert deze snel wat de werking van het systeem belemmert of direct schade aan het systeem toebrengt.
Om deze oververhitting te voorkomen, waren er tot nu toe 2 oplossingen.
1. Collectoren afdekken
2. Installeer een 'drain-back-systeem'
Maar alle bovenstaande oplossingen hebben hetzelfde probleem:
Ze zijn duur en niet echt handig. Voor de 1e oplossing moet je een afdekking kopen en moet je eventueel regelmatig het dak op.
Voor 2e oplossing, moeten je extra kosten maken voor een terugloopunit, inclusief pomp, regelaar, tank enz. Bovendien zijn niet alle soorten collectoren hiervoor geschikt.
Voordelen van de Spectrum Solar Smart Heatpipe
- Beveiliging tegen extreem hoge temperaturen
Door middel van een mechanisme kan de temperatuur van de smart heatpipe niet hoger worden dan 110°C, zelfs niet wanneer deze niet in bedrijfsmodus is.
De temperatuur van de heatpipe wordt laag gehouden door een bimetalen klep, die het mogelijk maakt de temperatuur te beperken tot ongeveer 110°C, om te voorkomen dat de gehele installatie oververhit raakt.
- Géén stagnatie meer
Dankzij de begrenzing van de temperatuur tot maximaal 110°C in elke afzonderlijke vacuümbuis, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over stagnatie. Dit betekent dat de solarvloeistof in de verzamelkast niet warmer wordt dan 110°C. Door deze beperking blijven de technische eigenschappen van het systeem ongewijzigd. U zult dus geen last meer hebben van oververhitting tijdens de zomervakantie of zomerstop.
- Dé oplossing tegen overcapaciteit!
Door de overheating protection bestaat de mogelijkheid om probleemloos meer collectoroppervlakte bij te plaatsen voor warmwaterbereiding in het zomerseizoen, wanneer dit wenselijk is (ideaal voor campings en sportaccommodaties).
- Meer collectoren plaatsen voor verwarmingsondersteuning
Door deze overheating protection bestaat de mogelijkheid om meer collectoroppervlakte bij te plaatsen voor verwarmingsondersteuning voor het stookseizoen, indien nodig.
- Installatiehoek bijna liggend of staand mogelijk
Door deze overheating protection bestaat de mogelijkheid om meer collectoroppervlakte bij te plaatsen voor verwarmingsondersteuning voor het stookseizoen, indien nodig.